logo CreativeHubs
English Nederlands

projecten

connects people & new media

 • Holography with smartphone, glass and animated Blender 3D file
 • Demo Box CreativeHubs:


	2 RaspberryPi computers. Deze zijn verbonden met elkaar en met WIFI, waardoor de werking van een netwerk uitgelegd wordt.
	Stroomvoorziening op basis van zonneenergie, accu en batterijen. Ook is er nog een module waarop het verlagen, gelijkrichten en stabiliseren van wisselspanning kan worden getoont
	Twee servo-motoren die via het netwerk kunnen worden bestuurd via de RaspberryPi. Hiermee zie je hoe een eenvoudige robot werkt.
	Touchscreen in samenwerking met Virtual Network Computing. Hoe je een computer op afstand kunt besturen.
	Virtual Reality bril (webGL, webbased) met geluid en/of andere zintuigen. De Virtuele wereld is gemaakt met ThreeJS en 360 graden Foto's.
	LeapMotionController waarmee een virtuele wereld kan worden bestuurd door handgebaren.
	Augmented Reailty met QR of Layar
	Geluid/muziek programmeren of maken via Touch en mengen via een mengpaneel.
	3D Video Mapping op objecten. Dit wordt uigelegd via software op een laptop. De RaspberryPi kan deze complexe berekeningen nog niet aan. 
	Webtechnieken via Apache en Rails. Responsive webdesign met HTML en CSS + WordPress. Hiermee kun je zelf websites op het netwerk uitzenden via een IP-adres.
	Camera op de RaspberryPi die via een webpagina kan worden weergegeven
	Hologram voor smartphone/tablet gemaakt met Blender 3D
	Mini smartbeamer
	2 Breadboards voor het maken van eenvoudige schakelingen met lampjes, geluidjes en motortjes.
	externe 3D printer (Ultimaker Pro) die op de RaspberryPi kan worden aangesloten en via het netwerk kan worden bediend.
 • @work by Gemeente Utrecht
 • CreativeHub 3D printing
 • Voor een tiental studenten van de Hogeschool Utrecht heeft CreativeHubs bij de Gemeente Utrecht een korte presentatie van diverse Internet of Things media getoont ter inspiratie voor hun opdracht. De opdracht voor de studenten is het bedenken en visualiseren van een zogenaamd BuildingBlock, waarmee uitdagingen en oplossingen in en voor de gemeente Utrecht worden gevisualiseerd. Deze BuildingBlocks zijn een schets voor verdere uitwerking naar praktische toepassingen binnen de gemeente.
 
 • BuildingBlock Health OpenConcept
 • WebVR-view: game concept with RaspberryPi and GPIO motors
 • RaspberryPi with motor driven webVR
 • PiCamera view: game concept with RaspberryPi and GPIO motors
 • 3D Educational Hub Concept: cardboard and pensil
 • 3D Educational Hub Concept: sketch
 • Raspberry Pi: € 35,- mini computer
 • Holiday@Home VR installatie succesvol op Duurzame Week Utrecht
Interesse? Plan een kop koffie!

Tech Installation SMARTCITY Hub

SHARE:

Naar aanleiding van een presentatie voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken en een Pro-Lezing op het Grafisch Lyceum werkt CreativeHubs momenteel aan een interactieve installatie met als thema: SmartCity.

De stad als metafoor voor de ontwikkeling van onze wereld.

De lezing ‘Veranderende stad’ neemt u mee in hedendaagse kleine technologische innovaties die van invloed zijn op de ontwikkeling van onze wereld. Praktisch en ervaringsgericht legt Raoul Postel van CreativeHubs.nl de relatie tussen de grote veranderingen in een stad en de groeiende creatief-technologische mogelijkheden.

In een stad is het menselijke netwerk het grootst en het meest compact, waardoor veranderingen het snelste inzichtelijk worden. Daarnaast neemt de stedelijke ontwikkeling toe, waardoor de complexiteit groter wordt. Creativiteit in combinatie met techniek help het stedelijke netwerk verder te laten groeien en probeert deze complexiteit te vatten in praktische oplossingen.

 

Hoe maken we tech meer creatief en humaner in een tijdperk van algoritmes en data?

Gaan we zelf onze eigen producten produceren als we meer tijd krijgen doordat robots ons werk overnemen en wij meer tijd krijgen?

Welke beslissingen maken we wanneer het superbrein van Facebook en Google meer weet van ons dan wijzelf?

Dus als we de tech wat minder eng gaan vinden kunnen we beter beslissen waar wat we ermee willen doen....

 

Deze lezing wordt ondersteund door een aantal smart tools, die u zelf ook kunt uitproberen. Hierbij gaat het dan om Virtual Reality, Computer Vision, Artificial Intelligence en Smart Materials.

Presentatie SmartCity: de veranderende stad


Rijdt in Virtual Reality mee in een zelfrijdende auto of waai virtueel lekker uit op het strand en voel het zonnetje in je gezicht.

Bekijk hoe magisch smartglass is

Bedien de apparaatjes met interactief kussen of laat een hart van lampjes sneller kloppen als jij dichterbij komt

Neem contact op voor een inspiratie-sessie...


 

De bouw van de installatie

Houten bord voor projection mapping, geinspireerd op popup-boek.

Deze projectie wordt bestuurd met een Leapmotion controller en reageert op omgevingsgeluid. De projectie wordt gedaan met Videomapping software en een beamer. De Leapmotion interactiviteit wordt geregeld op een webpagina. Deze wordt dan weer naar de mapping-software gestreamd.

Power Transformator (links) die de stroom verzorgt voor de installatie. De wisselspanning wordt omgezet naar gelijkspanning (rechts). De metalen geleiders verspreiden de stroom naar alle apparaten.

Een RaspberryPi is ingericht als webserver en stuurt twee relais aan via een Virtual Reality webpagina. Via de relais kun je warmte of wind toevoegen aan je Virtual Reality ervaring.

De witte onderdelen zijn zelf via SketchUp ontworpen en 3D geprint. De Cura-software zet vervogens de 3D-STL-files om naar GCode, een script dat de 3D vorm omzet naar lagen voor een 3D-printer.

 

Tussentijds resultaat van de installatie. En nu weer verder met smart maken....

Door wisselspanning op smartglass-folie te zetten, wordt deze doorzichtig. Toepassingen op glas waarin naast licht ook privacy gecontroleerd kan worden.

De Transformator zorgt, naast de 5 Volt geleijkstroom die nodig is voor alle apparaten, ook voor de stroom naar het smartglass en de warmtelamp. Dit is 110 Volt wisselspanning. Niet gevaarlijk, maar is qua schol vergelijkbaar met schrikdraad....

Door geleidend garen in een kussen te naaien, ontstaan er interactive knoppen, zoals een gamepad. Toepassing bijvoorbeeld in kleding.

Opzet voor de Virtual Reality pagina die op de RaspberryPi draait. Deze RPI is te benaderen als wifi AccessPoint, dus heeft geen internetverbinding nodig om deze webpagina te kunnen draaien.

In deze pagina kun je zelf door VR-omgeving vliegen en de warmte en wind aanzetten. Ook kun je in VR door een RaspberryPi camera kijken, waardoor je op de achtergrond de interactieve projection-mapping kunt zien.

Dit is een zelfgemaakte 360-foto (met Google Streetview app). In dit landschap kun je de zon aanzetten. Het wordt dan zonnig en je voelt de warmte! Je kunt ook nog de wind aanzetten voor een verkoelend briesje. Het zeegeluid op de achtergrond maakt deze Virtual ervaring compleet!

 

 

Via een Utrasoon Sensor (digitale afstandsmeter) stuurt een Arduino een LED-strip aan. De led's gaan sneller knipperen/lopen zodra er iemand de installatie nadert.

 

Een van de laatste versies van de installatie.

De LORA Gateway met 3 Nodes die data vanuit de installatie kunnen doorgeven, is nu in de maak. Toepassing voor temperatuurmeting of dat de zelfrijdende auto de parkeerplaats heeft bereikt... Bijna alle sensoren kunnen aan de node (radio) worden gekoppeld en geven hun data dan via lange afstand, zonder veel stroomverbuik door aan de Gateway.

Neem contact op voor een inspiratie-sessie...