RESEARCH: Smart City
Art-Installation of new technology combinations
Naar aanleiding van een expo in de jaarbeurs Utrecht en een presentatie voor het ministerie heeft CreativeHubs een interactieve installatie gebouwd, met als thema: SmartCity. In deze installatie worden diverse technieken gedemonstreerd, zoals:
- Mixed Reality
- ComputerVision
- Lora Netwerk
- Smart Glass en Interactive Fabrick
Presentatie SmartCity: de veranderende stad
De stad als metafoor voor de ontwikkeling van onze wereld.
De lezing ‘Veranderende stad’ neemt u mee in hedendaagse kleine technologische innovaties die van invloed zijn op de ontwikkeling van onze wereld. Praktisch en ervaringsgericht legt Raoul Postel van CreativeHubs.nl de relatie tussen de grote veranderingen in een stad en de groeiende creatief-technologische mogelijkheden.
In een stad is het menselijke netwerk het grootst en het meest compact, waardoor veranderingen het snelste inzichtelijk worden. Daarnaast neemt de stedelijke ontwikkeling toe, waardoor de complexiteit groter wordt. Creativiteit in combinatie met techniek help het stedelijke netwerk verder te laten groeien en probeert deze complexiteit te vatten in praktische oplossingen.
Hoe maken we tech meer creatief en humaner in een tijdperk van algoritmes en data?
Gaan we zelf onze eigen producten produceren als we meer tijd krijgen doordat robots ons werk overnemen en wij meer tijd krijgen?
Welke beslissingen maken we wanneer het superbrein van Facebook en Google meer weet van ons dan wijzelf?
Dus als we de tech wat minder eng gaan vinden kunnen we beter beslissen waar wat we ermee willen doen....
Deze lezing wordt ondersteund door een aantal smart tools, die u zelf ook kunt uitproberen. Hierbij gaat het dan om Virtual Reality, Computer Vision, Artificial Intelligence en Smart Materials.
Presentatie SmartCity: de veranderende stad
De bouw van de installatie
Houten 3D bord voor projection mapping, geïnspireerd op popup-boek.
Deze projectie wordt bestuurd met een Leapmotion controller en reageert op omgevingsgeluid. De projectie wordt gedaan met Videomapping software en een beamer. De Leapmotion interactiviteit wordt geregeld op een webpagina. Deze wordt dan weer naar de mapping-software gestreamd.
Power Transformator (links) die de stroom verzorgt voor de installatie. De wisselspanning wordt omgezet naar gelijkspanning (rechts). De metalen geleiders verspreiden de stroom naar alle apparaten.
Een RaspberryPi is ingericht als webserver en stuurt twee relais aan via een Virtual Reality webpagina. Via de relais kun je warmte of wind toevoegen aan je Virtual Reality ervaring.
De witte onderdelen zijn zelf via SketchUp ontworpen en 3D geprint. De Cura-software zet vervolgens de 3D-STL-files om naar GCode, een script dat de 3D vorm omzet naar lagen voor een 3D-printer.
Tussentijds resultaat van de installatie.
En nu weer verder met smart maken....
Door wisselspanning op smartglass-folie te zetten, wordt deze doorzichtig. Toepassingen op glas waarin naast licht ook privacy gecontroleerd kan worden.
De Transformator zorgt, naast de 5 Volt gelijkstroom die nodig is voor alle apparaten, ook voor de stroom naar het smartglass en de warmtelamp. Dit is 110 Volt wisselspanning. Niet gevaarlijk, maar is qua schol vergelijkbaar met schrikdraad....
Door geleidend garen in een kussen te naaien, ontstaan er interactieve knoppen, zoals een gamepad. Toepassing bijvoorbeeld in kleding.
Opzet voor de Virtual Reality pagina die op de RaspberryPi draait. Deze RPI is te benaderen als wifi AccessPoint, dus heeft geen internetverbinding nodig om deze webpagina te kunnen draaien.
In deze pagina kun je zelf door VR-omgeving vliegen en de warmte en wind aanzetten. Ook kun je in VR door een RaspberryPi camera kijken, waardoor je op de achtergrond de interactieve projection-mapping kunt zien.
Dit is een zelfgemaakte 360-foto (met Google Streetview app).
In dit landschap kun je de zon aanzetten. Het wordt dan zonnig en je voelt de warmte! Je kunt ook nog de wind aanzetten voor een verkoelend briesje. Het zeegeluid op de achtergrond maakt deze Virtual ervaring compleet! Dit principe vormde de basis voor de CreativeHubs Holiday@Home VR strandstoel
Via een Utrasoon Sensor (digitale afstandsmeter) stuurt een Arduino een LED-strip aan. De led's gaan sneller knipperen/lopen zodra er iemand de installatie nadert.
Een andere nieuwe technologie om kleine hoeveelheden data over lange afstand te versturen heet LoRa. De LORA Gateway met 3 Nodes die data vanuit de installatie kunnen doorgeven. Toepassing voor temperatuurmeting of dat de zelfrijdende auto de parkeerplaats heeft bereikt... Bijna alle sensoren kunnen aan de node (radio) worden gekoppeld en geven hun data dan via lange afstand, zonder veel stroomverbuik door aan de Gateway.
Smart City Installatie op Gelderse Einsteinweek in Arnhem.