logo CreativeHubs
English Nederlands

projecten

connects people & new media

 • Holography with smartphone, glass and animated Blender 3D file
 • Demo Box CreativeHubs:


	2 RaspberryPi computers. Deze zijn verbonden met elkaar en met WIFI, waardoor de werking van een netwerk uitgelegd wordt.
	Stroomvoorziening op basis van zonneenergie, accu en batterijen. Ook is er nog een module waarop het verlagen, gelijkrichten en stabiliseren van wisselspanning kan worden getoont
	Twee servo-motoren die via het netwerk kunnen worden bestuurd via de RaspberryPi. Hiermee zie je hoe een eenvoudige robot werkt.
	Touchscreen in samenwerking met Virtual Network Computing. Hoe je een computer op afstand kunt besturen.
	Virtual Reality bril (webGL, webbased) met geluid en/of andere zintuigen. De Virtuele wereld is gemaakt met ThreeJS en 360 graden Foto's.
	LeapMotionController waarmee een virtuele wereld kan worden bestuurd door handgebaren.
	Augmented Reailty met QR of Layar
	Geluid/muziek programmeren of maken via Touch en mengen via een mengpaneel.
	3D Video Mapping op objecten. Dit wordt uigelegd via software op een laptop. De RaspberryPi kan deze complexe berekeningen nog niet aan. 
	Webtechnieken via Apache en Rails. Responsive webdesign met HTML en CSS + WordPress. Hiermee kun je zelf websites op het netwerk uitzenden via een IP-adres.
	Camera op de RaspberryPi die via een webpagina kan worden weergegeven
	Hologram voor smartphone/tablet gemaakt met Blender 3D
	Mini smartbeamer
	2 Breadboards voor het maken van eenvoudige schakelingen met lampjes, geluidjes en motortjes.
	externe 3D printer (Ultimaker Pro) die op de RaspberryPi kan worden aangesloten en via het netwerk kan worden bediend.
 • @work by Gemeente Utrecht
 • CreativeHub 3D printing
 • Voor een tiental studenten van de Hogeschool Utrecht heeft CreativeHubs bij de Gemeente Utrecht een korte presentatie van diverse Internet of Things media getoont ter inspiratie voor hun opdracht. De opdracht voor de studenten is het bedenken en visualiseren van een zogenaamd BuildingBlock, waarmee uitdagingen en oplossingen in en voor de gemeente Utrecht worden gevisualiseerd. Deze BuildingBlocks zijn een schets voor verdere uitwerking naar praktische toepassingen binnen de gemeente.
 
 • BuildingBlock Health OpenConcept
 • WebVR-view: game concept with RaspberryPi and GPIO motors
 • RaspberryPi with motor driven webVR
 • PiCamera view: game concept with RaspberryPi and GPIO motors
 • 3D Educational Hub Concept: cardboard and pensil
 • 3D Educational Hub Concept: sketch
 • Raspberry Pi: € 35,- mini computer
 • Holiday@Home VR installatie succesvol op Duurzame Week Utrecht
Interesse? Plan een kop koffie!

BringYourOwnBeamer festival 2016 Utrecht

SHARE:

CreativeHubs presenteert op het BYOB-festival in Utrecht een kleine intallatie met het festival-thema: Brave Nieuwe Wereld.

 

Dit thema is uiteraard een directe verwijzing naar het boek Brave New World van Aldous Huxley. Hierin ontstaat er door nieuwe technologie een wereld waarin orde en gelijkheid de basis zijn. De mensen doen hetgeen ze moeten doen en zijn gelijk aan elkaar. Algemene tevredenheid en passiviteit heerst. Maar er is daardoor geen ruimte meer voor emotie en creativiteit. Zelf denken is niet nodig. Er wordt voor je gedacht.

 

Dit thema heeft CreativeHubs vertaald naar de huidige tijd, waarin we vrijwillig onze persoonlijke data en daarmee privacy, afstaan in ruil voor gratis diensten. Vervolgens wordt onze persoonlijke data door algoritmes geinterpreteerd en als nieuwe waarheid weer teruggezet in de onze wereld. De wereld wordt hierdoor voor ons geanalyseerd en geinterpreteerd.

Doel van de installatie:
Op een interactieve manier de hoeveelheid verzamelde data sturen, waardoor de gevolgen van dit verzamelen zichtbaar worden. Ben jij vervolgens in staat zelf hierover na te denken en het de controle over je eigen data weer terug te krijgen?

Technisch concept van de installatie:
Met een motion-controller stuur je naar een Virtueel object (zoom in). Hoe dichter je bij het object komt, hoe harder het geluid klinkt. De sterkte van het geluid bepaald hoe ver een aantal 3D geprojecteerde filmpjes wordt afgespeeld.

Uitleg concept:

 1. De roos symboliseert het brave. Het is een vervangend cliche voor liefde. Aan de doorns van een roos kun je je trouwens ook pijn doen. Deze blijven over na het verkopen van de data.
 2. De witte roos verwelkt naarmate het geluid harder wordt en er dus meer persoonlijke data wordt verzameld. Onze eigen interpretatie op de wereld is verdwijnt.
 3. De rode roos verandert van een natuurlijke staat naar een technische pixel-staat naarmate er meer data wordt verzameld. Deze staat voor het algoritme dat de realiteit vervangt door een berekende interpretatie.
 4. De witte kubus is de data-collector. Wit staat voor schoon en helder, waardoor wij dit als betrouwbaar ervaren
 5. De ruis symboliseert de verspreiding van onze persoonlijke data, waardoor wij er zelf eigenlijk geen zicht meer op hebben.
 6. De virtuele roos staat voor de verzamelaar van deze data en bevat in de kern een granaat die zou kunnen afgaan, zodra er zoveel persoonlijke data is verzameld dat de hele wereld voor ons geinterpreteerd kan worden. Wij hoeven dan niet meer zelf na te denken... Creativiteit verdwijnt dan.

Schets in video-projection software met de thema-beelden:

Setup @BYOB-festival van mijn interactieve video mapping installatie:

Spelende bezoekers bezig met de installatie: